Xiao Fan: Een onpeilbare wereld van genot

Xiao Fan
7 juni t/m 12 september 1998
Een Onpeilbare Wereld van Genot 


Xiao-Fan’s werk is een obsessie, een bezetenheid van verbeelding, genot en dromen. Die obsessie komt tot uiting in het feit dat hij bepaalde figuratieve motieven, zoals ballonnen, engelen en wolken, systhematisch onderzoekt en weergeeft. Tezamen hebben die motieven talloze van genot vervulde taferelen opgeleverd. Opmerkelijk is ook dat die motieven niet worden weergegeven als afzonderlijke, op zichzelf staande beelden, maar als hybriden die een vloedgolf van fascinatie en verbeelding losmaken. De kijker wordt uitgenodigd een duik te nemen en zich mee te laten voeren door de stroom.

In eerder werk van Xiao-Fan richtte de kunstenaar zich voornamelijk op het rijk der engelen.

De laatste tijd drijft zijn bezetenheid hem echter in de richting van meer ’wereldse’ elementen uit het dagelijks leven, van etenswaren zoals vlees en andere maaltijdcomponenten tot planten en bloemen.Vanuit een soortgelijke benadering van hybridisering, waarbij de verbeelding ons doet ontstijgen aan de begrensde wereld van ons reële blikveld, genereert hij een cocktail van verschillende vormen, kleuren, texturen, geuren en de culturele associaties die die materialen oproepen. Enerzijds schildert hij, op onverwacht groot formaat, een wereld die zweeft tussen folklore, fantasie en esthetische bovenzinnelijkheid en die niet alleen doortrokken is van de geneugten des levens maar ook van humor. Anderzijds brengen de fantastische, aan zijn verbeelding ontsproten ’bloemen’, in feite combinaties van bloemen en menselijke lichamen, een zeer opmerkelijk aspect aan het licht dat een nieuwe richting aangeeft in Xiao-Fan’s werk. Die hybride bloemen zijn sensueel en schitterend en doen iedere kijker versteld staan. Juist door die spanning tussen sensuele schoonheid en onverwachte verbazing dwingt Xiao-Fan’s werk ons zijn wereld van lust, verontrusting en tenslotte, prikkelend genot, binnen te gaan. Dit is een wereld van onpeilbaarheid, zoals het grote onderbewustzijn diep in onze geest.

In feite is Xiao-Fan’s schilderkunstige benadering een essentieel element bij het scheppen van die onpeilbare wereld. Vanuit zijn eigen, bijzondere opvatting van de taal van het schilderen geeft hij niet alleen de voorkeur aan een palet van halftonen zoals grijsteinten en -nuances, maar ook aan vage, haast zwevende penseelstreken. Dit haltooneffect benadrukt de vloeiende beweging die van essentieel belang is voor de beleving van verbeelding, plezier en genot waar de kunstenaar zijn publiek deelgenoot van wil maken. Overigens dienen de overdreven schaal waarop Xiao-Fan schildert (bij voorbeeld in de keukentaferelen) en de seriële structuur in andere gevallen (de hybride bloemen) ook nog een ander doel: het aanbrengen van een interessant contrast tussen twee verschillende verhaallijnen, een verticale en een horizontale. Dit contrast wekt de suggestie van nieuwe verbanden tussen ruimte en tijd.


Hou Hanru, Parijs, juni 1998

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl