Dora Dolz: Sueño Mediterráneo

Dora Dolz
Sue
ño Mediterráneo

30 september t/m 11 december

 

In 1993 ontving Dora Dolz (Barcelona, l941) de Judith Leyster Prijs, een belangrijke, tweejaarlijkse prijs voor kunstenaressen. Geroemd werd haar veelzijdigheid: Dora Dolz schildert en maakt keramiek(majolica), maar ontwerpt ook glas, boerenzilver en tapijten.

 

Dora Dolz werkt in een flamboyante, kleurrijke en geabstraheerde vormentaal, die ze door de jaren heen steeds verder heeft geperfectioneerd. Aanvankelijk verdiepte zij zich in de traditie van het stilleven in de schilderkunst.Vanaf de jaren zeventig bepaalden fruit, schelpen en vaasvormen de compositie van haar schilderijen. Deze vormen werden vanaf l977 driedimensionaal toegepast in monumentale keramiek. Zij kreeg in de daarop volgende jaren vooral bekendheid door haar groot formaat chaises-longues van keramiek. Deze staan op vele plaatsen in binnen- en buitenland opgesteld.De steeds terugkerende krul- en waaiervormen herinneren aan de cadeautjes die zij als kind in Barcelolea kreeg en aan de vormen en kleuren in het Spaanse landschap. Het woord 'chaise-longue' kwam voor in de tekst van een Spaans volksliedje, dat haar vader voor haar zong op het ritme van de tango.


De monumentale banken, soms ook stoelen zijn zo speels dat het functionele element erin haast teniet wordt gedaan door de vormenpracht. De in felle kleuren uitgevoerde onderdelen als fruit, bladeren, ranken, rocailles en waaiers bakt ze apart. Daarna worden de verschillende elementen als een puzzel in elkaar gezet.

Onlangs begon Dora Dolz te experimenteren met glas, waarvan zij onder andere barokke vazen en kroonluchters maakte op het Italiaanse eiland Murano. Deze objecten hebben hetzelfde vrolijke, exotische en weelderige karakter als haar schilderijen en keramiek.

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl