Pepe Cerdá: recente schilderijen en aquarellen

Pepe Cerdá
7 augustus t/m 3 oktober 1999
Recente schilderijen en werken op papier


Villamayor, augustus 1999

Dit is mijn derde expositie in Utrecht. De eerste vond plaats in de zalen van het cultureel centrum Casa de Espana (Instituto Cervantes). Dat was in het voorjaar van 1990. De tweede tentoonstelling in Utrecht werd georganiseerd begin 1997, in galerie Quintessens waar ik ook deze zomer weer recente schilderijen en aquarellen toon.

Het voorbereiden van een expositie vergt altijd veel van mij. Als er nog geen nieuw werk is, begint een periode van verwarring.

Het kost mij buitengewoon veel energie om mij hier overheen te zetten. Het voorbereiden van een expositie vergt altijd veel van mij. Als er nog geen nieuw werk is, begint een periode van verwarring. Het kost mij buitengewoon veel energie om mij hier overheen te zetten. Er maakt zich een onuitsprekelijke spanning van mij meester: de op een rij staande doeken, tubes olieverf, flessen terpentijn stoten mij af en trekken mij aan. Dit is helaas een onlosmakelijk deel van mijn werk. Deze brief schrijf ik als de schilderijen bijna af zijn en de enorme houten kist voor het transport van de schilderijen naar Nederland letterlijk voor de deur staat.

 

Tussen de huidige tentoonstelling, getiteld ‘Diario’, en de vorige presentatie zit een periode van slechts twee jaar. Als er al een overeenkomst bestaat, dan is het die van de boodschap van het schilderij als tijdloze taal. Wat mij bezighoudt is vrijwel onveranderd, maar paradoxaal genoeg is de verandering qua vorm opmerkelijk groot.

 

Het is steeds mijn streven om via het schilderij te communiceren. Kunst is een vehikel voor mijn emoties. Destijds gebruikte ik een dunne laag zijde, die ik over het doek spande. Om mijn gevoel te verwoorden, breng ik nu op dezelfde ondergrond verschillende ‘talen’ in verf met elkaar in contact.

Eclecticisme: dit woord is tegenwoordig in de gedachten van veel kunstenaars. Het is een woord dat bijna inhoudsloos is geworden, doordat het overal voor wordt gebruikt. Voor mij is dit het gebied waar talen met elkaar in contact komen en een nieuwe, nog mooiere taal ontstaat met nog meer mogelijkheden. Keuzes uit het verleden die tot gevolg hebben dat wij op ons netvlies nieuwe beelden kunnen vormen. Iedere creatie betekent een confrontatie, botsing of vermenging.

 

Ordening: na het teweeg brengen van chaos, een nieuwe wereld scheppen zoals Robinson Crusoë dat deed na zijn schipbreuk.

 

Het loslaten van het begrip vernieuwing. Naar mijn mening behoort dit begrip niet tot het vocabulaire van de kunstenaar van deze tijd. Het denkbeeld van vooruitgang heeft in de kunst van de laatste decennia voor verwarring gezorgd. Vooruitgang zou een wetenschappelijk begrip zijn. Maar kunnen de rotstekeningen van Lascaux niet even goed emoties overbrengen met dezelfde intensiteit als het beste werk van Miro?

 

Pepe Cerdá (Bunales, 1961) DIARIO

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl