Dora Dolz: Werkelijkheid en verlangen

Dora Dolz 
9 april t/m 15 mei 2003
WERKELIJKHEID EN VERLANGEN

 

Uitbundige stapelingen van fruit, schelpen, vazen, waaiers en golven.

Sinds eind jaren tachtig heeft Dora Dolz (Barcelona, 1941) in hoog tempo bekendheid gekregen met vooral haar monumentale, bontgeschilderde keramieken meubels en vazen. Maar er zijn meer kunstvormen waarvan deze van oorsprong Spaanse kunstenares zich bedient. Galerie Quintessens geeft met de tentoonstelling ‘Werkelijkheid en Verlangen’ een indruk van haar rijke veelzijdigheid aan de hand van recente, expressieve schilderijen, tapijten en barokke spiegels en kronen. Het is de eerste expositie sinds haar grote overzicht in Kasteel Het Nijenhuis (Heino) en de Bergkerk (Deventer), die een jaar geleden werd georganiseerd.

Dora Dolz werkt in een flamboyante, kleurrijke en geabstraheerde vormentaal, die ze door de jaren heen steeds verder heeft geperfectioneerd. Aanvankelijk boeide de traditie van het stilleven in de schilderkunst haar.

Vanaf de jaren zeventig bepaalden fruit, schelpen en vaasvormen de compositie van haar schilderijen. Deze vormen werden vanaf 1977 driedimensionaal toegepast in monumentale keramiek. Ze kreeg in de daarop volgende jaren vooral bekendheid door haar groot formaat keramische chaises-lonques, die op vele plaatsen in binnen- en buitenland staan opgesteld.

De steeds terugkerende krul- en waaiervormen herinneren aan de cadeautjes die zij als kind kreeg in Barcelona en aan de vormen en kleuren in het Spaanse landschap. Het woord ‘chaise-lonque’ kwam voor in de tekst van een Spaans volksliedje, dat haar vader voor haar zong op het ritme van de tango.

De monumentale banken, soms ook stoelen, zijn zo speels, dat het functionele element erin haast teniet wordt gedaan door de vormenpracht. De onderdelen fruit, bladeren, ranken, rocailles en waaiers, alle in felle kleuren uitgevoerd, bakt ze apart. Daarna worden de verschillende elementen als een grote puzzel in elkaar gezet.

In 1993 ontving Dora Dolz (Barcelona, 1941) de Judith Leyster Prijs, een belangrijke, tweejaarlijkse prijs voor vrouwelijke kunstenaars. Geroemd werd haar veelzijdigheid; ‘Het oeuvre van Dora Dolz levert een ironisch commentaar op wat traditioneel als keramiek, beeldhouwkunst en nationale identiteiten wordt beschouwd’, vermeldde het juryrapport.

Enkele jaren geleden begon Dora Dolz te experimenteren met glas, waarvan zij op het Italiaanse eiland Murano barokke vazen, ‘koningskronen’ en kroonluchters maakte. Deze objecten hebben hetzelfde vrolijke, exotische en weelderige karakter als haar schilderijen en keramiek. Later werkte zij o.a. in glasstudio De Oude Hoorn (met Bernard Heesen) en bij Ajeto in het Tsjechische Novy Bor. Hier ontstonden glazen pijpen en spiegels die op een speelse wijze verwijzen naar de menselijke ijdelheid en vergankelijkheid.

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl