Ravage-3D

Ravage-3D
27 september t/m 4 november 2006
Beelden, keramiek (grote beschilderde vazen), meubelen, tekeningen en schilderijen.

Clemens RAmeckers en Arnold VAn GEuns


Sinds we samen op de kunstacademie zaten kennen wij elkaar al vijfendertig jaar. Een heel leven al. In deze periode heb ik het oeuvre van Ravage zien ontstaan en heb ik een droom tot werkelijkheid zien worden en het luchtkasteel zien materialiseren. De ontmoeting van twee talentvolle blonde langharige mannetjes heeft geleid tot een ongekende saamhorigheid en versmelting en het ontstaan van een heel eigen idioom om steeds opnieuw dezelfde verhalen iets anders te vertellen, verhalen van oorlog en vrede, slachtoffers en dictators, oude juffers en jonge kerels, gekroonde hoofden en opgeblazen burgers, gelauwerde officieren en gezwachtelde soldaten.

 


Foto Studio Job

 

Al meteen werd het duidelijk dat de art directie van de modieuze Clemens Rameckers zich zou meten met het beeldende talent van de op traditie beluste Arnold van Geuns; dat de inventiviteit van de één het inzicht van de ander aanwakkerde en dat de ongebreidelde nieuwsgierigheid van beiden zou gaan leiden tot een bijzonder leven, een beeldend levenswerk.

Nooit zal ik ons eerste diner in Parijs vergeten vlak onder de grijze daken in het hart van de stad, een kamer en suite uit enkele meidenkamers. Het waren onze romantische arme jaren waarin we nagenoeg geen geld verdienden en iedere centiem moesten omkeren. De jongens hadden gezorgd voor een feestmaal met een tafelkleed en servetten geknutseld uit ongebleekt patronen katoen en modernistisch gekleurd biasband. De tonijn-uit-blik salade werd uitgeserveerd in heuse coquilles en de Prefontaine wijn (het toenmalige huismerk van de clochard) gedecanteerd in een glazen karaf. Perfectie! Daarna gingen we zoals gewoonlijk de hele nacht drinken en dansen in de beroemde club Sept.

Enkele jaren later werd Parijs saai en ingeslapen en begon ik uit eigen zelfverdediging een salon, een huisgalerie waar opkomende kunstenaars hun werk konden laten zien en waar we honderden jonge mensen ontvingen voor vernissages en feesten in de toen nog onbeminde Rue St. Honoré. Ook Ravage liet hier werk zien met door Rameckers bedachte kartonnen curieuze objecten en door Van Geuns ontworpen kartonnen sieraden inclusief een tiara een koninklijke hoogheid waardig. Deze schetsobjecten staan model voor het werk van Ravage en gaven reeds aan dat dit werk noch gaat over zin in decoratie, noch over dwang tot naratie. Centraal staat de grenzeloze fantasie en de zin om te creëren. Zonder grote zorg voor morgen, het ganse bestaan in het licht van de improvisatie. Namelijk schijn bedriegt en ondanks de perfecte uitstraling van de werken zijn ze geïmproviseerd en ontstaan uit een permanente en niet te stoppen stroom van ideeën.

Tegenslag dient tot bezinning en aanpassing, verhuizingen geven aanleiding tot nieuwe initiatieven als een winkel, een collectie en een internationaal merk. Succes is fijn maar ook verdiend en daarom gewoon, het gaat alleen maar om het doen. Het gaat hier om een proces, een methodische zingeving van het bestaan die ook leergrage illustere stagiaires als Job Smeets en Victor & Rolf beïnvloed hebben in hun werkwijze en houding. Deze zin tot improvisatie, om een mouw te passen aan ieder nieuw moment, om de uitdaging zelfs op te zoeken is archetypisch Ravage. Wie kiest er nou bijvoorbeeld zo’n naam?

 


Foto Bastiaan van den Berg

 

Ze maken van Frankrijk hun nieuwe land, links en extreem rechts, kunst en industrie, filosofie en populisme………de typisch Franse fusie van contrasten past bij onze jongens; meubels in Milaan, bedden in Nederland, textiel in Amerika, behang in Frankrijk, kunst en industrie ( disciplines) verbroederen onder de handen van deze mannen. Ze gaan op vakantie naar Schotland om in vele kastelen somptueus bij kaarslicht te dineren maar kamperen in een tent om de reis te kunnen bekostigen. De douane houdt ze aan en verdenkt Ravage van vreemde smokkel: twee smokings en een kunstig paar handgemaakte schoenen met rugzakken en een campinguitrusting komt toch zeer verdacht over. Ravage heeft het nu zo modieuze high and low al lang voor zijn tijd uitgevonden.

De doorbraak naar New York komt op een symbolisch moment met een feestelijke opening in Soho op de avond van de eerste aanval op Irak door Bush Sr. Toepasselijk draagt de tentoonstelling de titel “War and Peace” en laat militaire bedden, dekens en objecten zien. Een fijn gevoel voor timing kunnen we de jongens niet ontzeggen. Hierin ligt dan ook de rol van Clemens als trendforecaster samen met Arnold als de cultuurfilosoof die de tand des tijds haarfijn kunnen verweven met het beeld van Ravage.

 

'Le Départ de Guillaume (pour Hastings)', 2006,

keramiek, hoogte 78,5 cm

Foto Bastiaan van den Berg

 

Zo gaan ze van grafisch zwart/wit, na potloodschets naar symbolisch rood met goud dat altijd klaar ligt om een warme uitstraling en luxe te suggereren. Keramiek en brons zorgen voor de derde dimensie. Langzaam wordt zo de kartonnen schets uit het verleden werkelijkheid, wordt de krabbel een schilderij, het keramiek tot een sculptuur en de textiel een oeuvre. Door Arnold wordt dag in dag uit één tekening gemaakt als een sportieve discipline terwijl Clemens dossiers voor de modesector voorbereidt. Dag in dag uit wordt opnieuw koers gezet op zoek naar nieuwe impulsen; het huis aan zee, de trouwe hond, de oude vriendin, de feestelijke opera, de gekke geit, de compacte pony, de toegewijde zuster en wellicht binnenkort een ezel. Familie en vrienden maken onlosmakelijk deel uit van het gezellige bestaan, werden ingezet voor taken en onthaald op uitgebreide diners. Het luchtkasteel wordt een kasteel in Normandïe, een gesamt kunstwerk van Ravage waar de onafhankelijke creatieve geest nog eigenzinniger en curieuzer wordt en waar het eindelijk duidelijk wordt dat alleen het autonome creatieve proces het plezier is van het leven. Het grove zeezout van het bestaan.

Het is aan ons bewonderaars, bezoekers en verzamelaars om iets te proeven van dit ongebreidelde creatieve genie. Om even deel te zijn van de droom.

 

Li Edelkoort

Directeur Design Academy Eindhoven

 

 Nous nous connaissons depuis les Beaux Arts,

ça va faire 35 ans. Une vie.

 

Pendant ce temps, j’ai été témoin du devenir de l’œuvre de Ravage, j’ai vu leurs visions prendre forme et leurs rêves se réaliser.

Le résultat de la rencontre de ces deux talentueux garçons blonds aux cheveux longs sera une longue complicité, une rare complémentarité et la création d’un univers très personnel.

Ils vont nous en raconter des histoires, des histoires de guerre et de paix, de dictateurs et de victimes, de vieilles filles et de jeunes costauds, de têtes couronnées et de gros bourgeois, d’officiers décorés et de soldats en bandages.

Très vite il devint évident que la direction artistique de Clemens, homme de Mode, va se mesurer au talent pictural d’Arnold, l’Historien, que l’inventivité de l’un excite la créativité de l’autre et que leur curiosité sans bornes va mener à une vie comme un oeuvre, à l’œuvre de leur vie.

 


Foto Bastiaan van den Berg

 

Jamais je n’oublierai notre premier dîner sous les toits de Paris, ou ils habitaient deux chambres de bonne « en suite ». Nous étions tous romantiquement sans le sou. Les garçons avaient dressé une belle table avec nappe et serviettes en coton de moulage écru festonnés de bords de couleurs primaires. La salade de thon en boîte était servie dans de vraies coquilles St jacques et le Préfontaine décanté en carafe de cristal. La perfection ! Ensuite nous allions danser jusqu’à l’aube au célèbre club Sept.

Quand ils partent en vacances en Ecosse, pour visiter le plus grand nombre de Châteaux et d’y dîner aux chandelles, ils font du camping pour pouvoir se payer le voyage.

Les douaniers regardent leurs bagages avec suspicion ; deux smokings, des chaussures faites main , des sacs à dos et un équipement camping.

Ravage précurseur du« high & low », maintenant très à la mode.

Quelques années plus tard,dans un Paris endormi et ennuyeux, pour me préserver moi-même, j’ai ouvert une Galerie- Salon, chez moi, Rue St Honoré. Des centaines de jeunes gens y venaient aux fêtes et vernissages. Ravage aussi y a montré son travail : d’étranges pièces de mobilier en carton de Clemens et d’Arnold des joyaux magnifiques, dignes d’une Altesse royale, en carton aussi.

Ces « esquisses d’objets » étaient comme des maquettes du travail de Ravage. Ils indiquaient déjà, qu’il ne s’agissait pas uniquement d’une envie de décorer, ni d’une compulsion narrative.

Au centre il y a cette imagination sans bornes et une grande envie de créer sans trop se soucier du lendemain, de vivre la vie à l’improviste. Les choses sont rarement ce dont ils ont l’air, l’apparence parfaitement parfait de leur travail est de l’improvisation issu d’un flux ininterompu d’idées

Des contre-temps donnent à reflechir.

Un déménagement donne lieu à des nouvelles initiatives et aventures, comme une boutique, une collection et une Marque Internationale. Le succès, comme chose dû, est agréable.
Mais ce qui importe, c’est de faire. Et ce « faire » est érigé en processus, en méthode à rendre la vie signifiante. Parmi leurs stagiaires illustres, Job Smeets et Victor & Rolf ont sans doute été influencé par leur façon de travailler et de penser. 

Cette envie d’improviser, de saisir le moment, de provoquer le destin est typique de Ravage.
Qui d’autre aurait choisi un nom pareil ?

Ils font de la France leur nouveau pays. Le pays de la gauche et de l’extrême droite, de l’art et de l’industrie, de la philosophie et du populisme, Ils se reconnaissent dans ce pays de contrastes. 

Des meubles pour Milan, de la literie pour les Pays-Bas, du textile pour l’Amérique et du papier peint pour la France, aux mains de nos deux compères, l’Art et l’Industrie fraternisent.

Moment fatidique ; Le soir même du vernissage de leur grand début à New York, Président Bush père lance la première attaque contre l’Irak. Le titre de leur exposition est «Guerre et Paix » Ils exposent des lits de camp, des couvertures et des objets de campagne militaire d’une splendeur toute Napoléonienne. Leur sens du timing est indéniable.

Et c’est comme ça, que Clemens, le trendforecaster et Arnold, le philosophe culturel conjuguent passé et présent et forgent le futur à l’image de Ravage.

Ils passent par le noir et blanc graphique, par le crayonné très enlevé, par le rouge et or, toujours pour exprimer la chaleur et suggerer le luxe. La troisième dimension arrive avec le bronze et la céramique.

Ainsi, petit à petit, la maquette carton se réalise, l’esquisse devient tableau, avec la céramique et le textile, une œuvre se construit.

Chaque jour Arnold fait, comme une sorte de discipline sportive, un dessin, pendant que Clemens s’occupe de la Mode et de ses Tendances.

Leur recherche de nouvelles directions est de tous les jours.

Sans cesse ils explorent des nouvelles thèmes possibles ; la maison au bord de la mer, le chien fidèle, la vieille amie, l’opéra magnifique, la chèvre fofolle, le poney trapu, l’infirmière dévouée et bientôt peut-être bien, un âne.

La famille et les amis font partie intégrale de cette vie, ou chacun trouve sa tâche et ou l’on partage des dîners formidables.

Le château en Espagne se trouve finalement en Normandie, l’Opus Vivendi de Ravage, ou leur esprit créatif a affirmé sa singularité et son indépendance.

Là, il devient évident que le vrai plaisir dans la vie est la création autonome, le sel de Guérande de la vie.

C’est à nous, admirateurs, visiteurs et collectionneurs, de goûter au génie créatif sans bornes.

De faire, un court instant, partie de ce rêve.

We first met in Art school, so it has been thirty-five years that we know each other.
A lifetime. During this time I have witnessed the making of the Ravage Oeuvre. I was there to see fantasy become reality and dreams made tangible. 

The meeting of these two gifted longhaired blonds resulted in a lifetime complicity, a fusion of talents. They have created their own visual code to tell us about wars and peace, victims and dictators, old maids and young lads, crowned heads and nouveaux riches, decorated officers and bandaged soldiers,

Quite soon it became obvious that the art direction of Clemens the Fashionman had found its match and counterpart in the visual proficiency of the Arnold the Historian.

The vision of the one, excited the imagination of the other.

This would make for a lifetime of exploration and a life’s work in pictures.

 


Foto Bastiaan van den Berg

 

I will never forget our first dinner. They then lived in two “en suite”servicerooms, high up under the roofs in the middle of Paris. We were all romantically penniless. The boys had beautifully laid the table with a stylish Clemens made tablecloth and napkins of unbleached cotton with brightly colored biaisborders. The canned tuna salad was served in real St Jacques shells and the Préfontaine (then the clochard’s house wine) came in a crystal decanter. Very grand and delicious.

We then went on to dance the night away in the famous “Sept” nightclub.

When they go on vacation to Scotland to visit the great castles and have sumptuous candlelit

diners there, they sleep in a tent to be able to pay for it all.

The custom officers don’t know what to make of the tuxedos and handmade Italian shoes in a campers backpack.

Ravage, already then, practised the now so fashionable “high and low”

Later on, as Paris went through a sleepy and boring time, as a self-defence strategy, I started a Salon- Art gallery in my apartment, where upcoming artists could show their work.

Hundreds of young people came for vernissages and parties to the then unloved Rue St. Honoré. Ravage also showed its work. Curious big painted cardboard objects by Clemens and –also in cardboard- splendid cut-it-out-yourself jewellery worthy of royalty by Arnold.

These cardboard “roughs” are like sketches of their work. This already indicated that it was not about decoration lust, nor was it about the need to tell a story. Central is their imagination and the drive to create. Without much thought about tomorrow, they create as they go along, things are not what they seem to be, pastiche made perfection, an unstoppable flow of ideas.

Setbacks lead to change and a house move to new venues like a Shop, a Collection and an International Own Brand. Well-deserved success is very nice if taken in it’s stride, the real fun is in the doing.

This process, this systematically trying to give meaning to life, will certainly have influenced illustrious apprentices like Job Smeets en Victor &Rolf, in their work methods and attitude.
The courting of improvisation, the daring, the can do attitude, are typical of Ravage.

Who else would have picked such a name ?

 

They make France their homeland.
Left and extreme Right, Art and Industry, Philosophy and Populism.... The French paradoxes suit our boys.

Furniture in Milan, Bedding in Holland, Fabrics in America, Wallpaper in France.
Art and Industry happily united in Ravages hands.

Their New York breakthrough happened at a symbolic moment. The festive opening night in Soho was also the night President Bush Sr launched the first attack on Iraq.

The exhibition was called “ War and Peace” and showed military camp beds, army blankets, folding furniture, lamps and toiletries of Napoleonic splendour.

You must give them a fine sense of timing. And so, between Clemens de trend Forecaster and Arnold the civilisation Philosopher, the past and the present is woven in the fabric of the Ravage image of the future.

And so they go from very graphic black and white, to the freehand pencil sketch, to rich reds and gold, always to suggest warm radiance and great luxury.

Bronzes and Ceramics soon add a third dimension.
Thus the early cardboard models become real furniture, the sketches grow into paintings and with ceramics and textile, an oeuvre takes form. 

Arnold makes a drawing every single day, while Clemens does his Fashion work.
Incessantly they explore familiar and new themes; the house by the sea, the faithful dog, the old lady friend, the splendid opera performance, the silly goat, the sturdy pony, the devoted nurse and maybe soon, a donkey.

Family and friends have a big place in their life; chores and elaborate dinners are joyfully shared. The castle in Spain finally becomes a real castle in Normandy, The Ravage Opus Vivendi, where their creative spirit affirms its singularity and its independence.

Here it becomes clear that what makes them happy is the autonomous creative process.
The rock salt of life.

We, fans, visitors and collectors, may partake of this creative fest, we can for a while, be part of the dream. 

 

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl