Zomerexpositie: foto’s van Paul Blanca

Paul Blanca
9 augustus t/m 16 september 2006
foto’s uit de periode 1980-2005


 

Helemaal Paul Blanca


“Blanca is mijn enige rivaal”, zei Robert Mapplethorpe (1946-1989). Deze bekende Amerikaanse fotograaf kan, samen met Andres Serrano (1950), als leermeester worden beschouwd van Paul Blanca (1958). Kenmerkend voor dit drietal is de belangstelling voor hevige gemoedsgesteldheden als vrees, agressie, pijn, smart en erotiek, waarbij met name de extreme, shockerende kant aandacht krijgt. Een kaalhoofdige man met ‘ogen’ in het achterhoofd gekerfd, de stripfiguur Mickey Mouse ingesneden in de eigen huid, een zelfportret met een rat in de mond of slakken die over het lichaam van een naakte vrouw kruipen. De beeldtaal van Paul Blanca combineert de door de surrealisten ontdekte wereld van het onderbewuste met de belangstelling van de Pop Art voor vormen van ‘lower art’, zoals strips, huishoudzeep en junkfood.

De kennismaking met choreograaf en fotograaf Hans van Manen was voor Paul Blanca van groot belang. Blanca werd door Van Manen ingeschakeld voor zijn ballet Pose. Blanca speelde de rol van kickbokser, een sport die hij sedert 1972 beoefent. Hij vertoonde zijn kunsten temidden van een dozijn ballerina’s. Hans van Manen, zelf een ervaren fotograaf, bracht Blanca het werken met een Hasselblad camera bij.

 

Paul Blanca bleek ook als schrijver over talent te beschikken. Hij leverde bijdragen aan het Parool en de Nieuwe Revue. In veel gevallen illustreerde hij zijn reportages en verhalen met eigen fotowerk. Indrukwekkend is de reeks huilende vrouwen, Par la Pluie des Femmes, ontstaan aan het einde van jaren ’80 en gebaseerd op conversaties met vrouwen, die door Blanca werden gevraagd om zich uiterst onaangename gebeurtenissen voor de geest te halen.

 


'100% Isis', 1999'

 

In 1991 ontstond, tijdens een verblijf van twee jaar in Spanje, de uit acht zeefdrukken bestaande serie Sangre de Toro. De kunstenaar verbaasde zich over het feit dat er niks werd gedaan met het bloed van de omgebrachte stieren. In tegenstelling tot het vlees, dat werd geconsumeerd, werd deze ‘vloeistof van het leven’ afgedankt. Na langdurig experimenteren slaagde Blanca erin om het bloed als drukinkt te hergebruiken. 

Een sleutelwerk vormt het portret van discjockey 100% Isis (1999). Behalve als weergave van een idool van talloze liefhebbers van housemuziek verwijst deze afbeelding naar de gelijknamige Egyptische vruchtbaarheidsgodin die het aardse leven met het hiernamaals wist te verbinden.

Kort na het begin van het nieuwe millennium registreerde Blanca in Koudum, uitzicht op Hindeloopen het winterse Friese landschap. Het schemert enigszins. Een verlaten steiger ligt aan een vaart. De foto roept herinneringen op aan een aflevering van een Duitse Krimi. Het misdrijf is reeds gepleegd, maar de commissaris is nog niet ter plekke. Het is een duister, raadselachtig beeld. In de loop der jaren heeft Paul Blanca een rijk en intigrerend oeuvre opgebouwd, dat door musea en collectioneurs in binnen- en buitenland wordt verzameld. Zijn plaats op de Olympus van de internationale kunstwereld is verzekerd, maar zelf bivakkeert hij liever in discotheek Pacha op Ibiza. Daar vindt hij tegenwoordig de stof die zijn fantasie tot leven brengt.

 

Dick Adelaar.

 

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl