Jan Jurriaan Schonk & Margriet Huber

JAN JURRIAAN SCHONK
Schilderijen

MARGRIET HUBER

Beelden


28 mei t/m 28 juni 2008


Jan Schonk en Margriet Huber. Foto Piet Gispen

 

Persoonlijke waarnemingen

Jan Jurriaan Schonk maakt er geen geheim van dat hij schatplichtig is aan Hollandse landschapschilders uit de 17de eeuw en aan de Britse schilder en aquarellist John Constable (1776 – 1837), die ook grote indruk maakte op de School van Barbizon. Met hem deelt Schonk zijn passie voor het plein air schilderen en zijn fascinatie voor wolkenluchten.

 


Jan Schonk. 'Crailo herfst', olieverf/doek, 70 x 95 cm.

 

Jan J. Schonk bewondert de schilders aan wie hij zijn landschapsvisie en ‘schematische’ werkwijze heeft ontleend. Weten waar je vandaan komt, is weten waar je naartoe gaat. Dit neemt niet weg dat Schonk zich ontwikkeld heeft tot een hedendaags kunstenaar met een eigen visie. Zijn palet en penseelvoering getuigen van het streven naar een optimale synthese tussen buitenwereld en binnenwereld. Concrete landschappelijke waarnemingen worden in het atelier uitgewerkt en afgestemd op persoonlijke inzichten en beleving van de kunstenaar.

Waarneming en gewaarwording zijn twee kanten van dezelfde medaille. Intuïtie fungeert als bindmiddel. De weersomstandigheden en wolkenluchten dicteren niet alleen de picturale aanpak van de schilder, ze reflecteren ook zijn innerlijke belevingswereld en zijn onvoorwaardelijke overgave aan de vlakke (polder)landschappen en Hollandse luchten die zich buiten het atelier aan hem openbaren. Uiteindelijk vallen ultieme plein air ervaringen en de weergave van het landschap in het atelier samen. In de beslotenheid van het atelier worden de buitensessies letterlijk onderworpen aan de strategie en de schema’s die de schilder heeft ontwikkeld en die hem houvast bieden.

 


Jan Schonk. 'Eempolder, noordenwind, half bewolkt en zon',,olieverf/doek, 54 x 73 cm.

 

Opmerkelijk gegeven in de schilderijen van Schonk is de lage horizon. Het is verleidelijk om hem geen landschapschilder maar luchtenschilder te noemen. Het vlakke land speelt wel degelijk een rol van betekenis, maar de kunstenaar zoomt heel nadrukkelijk in op de imposante, wervelende wolkenluchten die hij letterlijk alle ruimte geeft die ze nodig hebben om zich te manifesteren. Windrichting, lichtval en de volumes en vormen van de wolkenformaties zijn gezichtbepalend voor de landschappen die Schonk schildert.

De toonzetting verandert daar waar de schilder niet nadrukkelijke inzoomt op het vlakke land van de Eempolder maar zich focust op bomen in Crailo. De rol van de lucht wordt hier gedeeltelijk overgenomen door kalle stammen en kruinen of bomen in herfstkleuren. Licht- en kleureffecten en bewegingsdimensies zijn even intens als in de impressies van het polderlandschap.

 

Margriet Huber. 'Dansbeweging',

brons, hoogte 50 cm.

 

In haar keramische sculpturen concentreert Margriet Huber zich op het leven dat met een glimlach wordt geleefd. Beelden van volslanke vrouwen en parmantige mannen halen het beste uit de mens naar boven. De beeldtaal van Margriet Huber is dienstbaar aan de behoefte van de beeldhouwster om mensen te verbeelden die zich onvoorwaardelijk overgeven aan hun bezigheden. Ze zingen uit volle borst, gesticuleren met bravoure, dansen lichtvoetig, bewegen frivool, liefkozen elkaar met hartstocht of maken een sierlijke buiging naar het publiek.

Margriet Huber studeerde van 1962 – 1966 aan de AKI in Enschede. Aanvankelijk hield ze zich vooral bezig met toegepaste kunstvormen (illustratie), maar de verleiding om autonome, driedimensionale  beeldhouwkunst te maken kon ze niet lang weerstaan. Lichaamstaal is haar belangrijkste vertrekpunt, maar de fysieke aspecten (zoals houding en beweging) staan niet op zichzelf. Ze zijn ook kenmerkend voor de gemoedstoestanden en de condition humaine van de mens. Margriet Huber buit elementen als ritme en lijnenspel uit om het maximale rendement uit de verbeelding van de menselijke figuur te halen. Waar zij twee mensen bij elkaar brengt in één beeldhouwwerk, gaan ook aspecten als wisselwerking, onderlinge relatie, samenhang en dualiteit een rol spelen.

 

Wim van der Beek

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl