Engelbert l’Hoëst (1919-2009)

ENGELBERT L’HOËST
Hommage aan Engelbert L’hoëst (1919
-2009)
schilderijen en werken op papier

9 september t/m 7 oktober 2009


Spiegels van lucht, land en water.

In Museum Flehite bevindt zich een ongesigneerd schilderij, dat een Amersfoorts stadsgezicht voorstelt. Dit doek werd lang toegeschreven aan de expressionist Herman Kruyder. Uiteindelijk bleek het om een jeugdwerk te gaan van de op 15 september 1919 te Amersfoort geboren kunstenaar Engelbert L’hoëst. In eigen land geniet deze schilder, die op 9 december 2008 op 89-jarige leeftijd is overleden, bekendheid. Befaamd is hij echter in het buitenland. Zo vond onlangs een monumentaal wandkleed van zijn hand een nieuwe bestemming in een Duitse parochie. Met name in Duitsland, de Verenigde Staten en Canada is er veel belangstelling voor het oeuvre van Engelbert L’hoëst. Hier zijn verschillende verzamelaars te vinden die omvangrijke collecties hebben aangelegd. De grootste Duitse verzameling bestaat uit maar liefst uit 300 exemplaren, uitgevoerd in olieverf, tempera, acryl en waterverf.

 


'Opkomende maan', 
olieverf/doek, 65 x 50 cm

 

Engelbert L’hoëst was de zoon van een postbeambte. Zijn vader stierf voordat hij één jaar oud was. Zijn moeder verdween daarna uit beeld. De jonge Engelbert groeide op in een pleeggezin. Als vijftienjarige leerde hij het kunstenaarsvak bij A.C. Sleeswijk, een portretschilder in academische trant en restaurateur uit Soest. Volgens eigen zeggen bracht hij in deze periode ook korte tijd door aan de Academie in Amsterdam, maar deze opleiding maakte hij niet af. In 1939 had Engelbert zijn eerste tentoonstelling bij ‘Sierkunst’ in Amersfoort. Na de Tweede Wereldoorlog, die zijn leermeester niet overleefde, erfde L’hoëst diens atelier in Soest.

L`hoëst werd lid van Het Amersfoortse kunstenaarsgenootschap ‘De Ploeg’, waar hij enkele tentoonstellingen had. Hier werd hij ontdekt door Remko Watjes en Douwe van der Zweep, die samen met Gerard Grassère, Jan Stekelenburg, Luigi de Lerma en Antoinette Gispen de zogenaamde Utrechtse Progressieven vormden. In 1954 organiseerden zij de expositie ‘Moderne Kunst van Utrechtse Schilders’ in het Centraal Museum. De toenmalige directrice, mevrouw Elisabeth Houtzager, had weinig op met deze manifestatie. Zij toonde liever geen plaatselijke Cobra-adepten in haar museum. Met de Utrechter Douwe van der Zweep bleef L’hoëst, die niet was ingegaan op het advies van Willem Sandberg om naar Amsterdam te verhuizen, nauwe contacten onderhouden. In 1957 hielden zij een duo-expositie bij Kunsthandel ‘De Jacobitoren’ in Utrecht. De dichter Paul Rodenko sprak het openingswoord.

 


'Sofie', 1992, 
gemengde techniek/papier, 73 x 53 cm.

 

Recensenten waren met name te spreken over de serie doeken van L’hoëst, die hij maakte naar aanleiding van de Waternoodsramp in 1953.

 


'Rijnwaarde', 1992, 
gemengde techniek/papier, 95 x 68 cm

 

Vanaf halverwege de jaren ’50 gebruikte de kunstenaar gezeefd duinzand om zo de oppervlaktestructuur de voor hem karakteristieke ruwheid te verschaffen en voor extra reliëf te zorgen. L’hoëst gaf vaak de voorkeur aan een staand formaat voor zijn expressieve landschappen, die zowel in de Hollandse polders en langs de rivieren ontstonden Ook in Spanje en in de Provence werkte hij jarenlang. Nadat een brand in 1959 zijn huis met atelier en bijna al zijn jeugdwerk had verwoest, richtte de ‘Amersfoortse fauvist’ zijn blik opnieuw zuidwaarts en vertrok. Hij ‘zwierf’ door Duitsland, Frankrijk en Portugal. Hoewel hij tussen 1960 en 1972 jaarlijks was vertegenwoordigd op de Parijse Salon duurde het tot het eind van de jaren ‘80 totdat er meer erkenning in zijn vaderland volgde. Na een overzicht in het Singer Museum (1989) en enkele galerietentoonstellingen kreeg hij in 2006 een retrospectief in Museum Flehite. Engelbert L’hoëst heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten, waarin invloeden van Van Gogh, Nolde, Permeke, Chabot, Gestel en Benner een grote rol spelen De ‘luchtlandschappen’ van L’hoëst hebben door het samenspel van enerzijds dramatiek en anderzijds dat van rust evenwel een unieke uitstraling.

 

.
L’hoëst in zijn atelier, 2006. Foto Thea Figee

 

Dick Adelaar

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl