Xiao Fan Ru

XIAO FAN RU

En Abondance

recente schilderijen, aquarellen en beelden

14 oktober t/m 11 november 2009

 

 

Een lichtvoetige overvloed

Diverse kleuren lippenstift, sigaretten en diamanten; ze vormen niet, zoals je wellicht zou denken, de inhoud van een damestas, maar die van een dameshoofd. Xiao Fan Ru toont ons deze alternatieve anatomie van een vrouwelijk brein in zijn schilderij Popy-love (2009). Het werk is onderdeel van de expositie En Abondance  die van 14 oktober tot en met 11 november in Galerie Quintessens te zien is. Het is al de zevende keer dat Xiao Fan Ru in Utrecht hier werk toont; opnieuw worden in Galerie Quintessens zijn olieverfschilderijen en aquarellen aangevuld met een aantal sculpturen. 

 

'Soul-mate', 2009, olieverf/doek, 200 x 240 cm.

 

Al vanaf Xiao Fan Ru’s eerste expositie in Parijs, nadat hij in het midden van de ’80 uit China was gevlucht, stond het ´lichte denken´ centraal voor hem, toen tot uitdrukking gebracht door middel van de metafoor van de ballon als terugkerend element in zijn schilderwerk. Als jonge Chinese kunstenaar constateerde hij dat er in Europa te veel wordt nagedacht en te zwaarwichtig wordt gedaan. In plaats daarvan wil Ru de kijker aan het lachen maken met zijn surrealistische werk. In een eerder interview zegt hij hierover: ‘Ik hou ervan om de draak met iets te steken. Ik kan niet op een te gecompliceerde manier denken, want dan kan ik niet meer schilderen. Het gaat om de eerste indruk, de associatie of spontane reactie, die is interessant. Laat de mensen er maar om lachen!´

 

Serie 'Enjoy', 2008, olieverf/doek, 195 x 97 cm.

 

Xiao Fan deed van zich spreken met zijn reeks werken, ´Cent Fleurs´ (2000). Ook hierin speelt humor een belangrijke rol. In ´Cent Fleurs´ beeldt hij sterk vergrote bloemen af die een sensuele, menselijke vorm hebben, zodanig dat er geen bestaande bloemsoort meer in te herkennen valt. In Fleur no 5 bijvoorbeeld prijken twee borstvormige ´bloemen´ op een paar groene blaadjes, en vanuit Fleur no 10 verschijnt een grijnzende mond. Destijds werd de serie in verschillende Franse musea getoonde evenals in  ‘White Box’ in New York. Voor de Villa Tamaris in La Seyne-sur-Mer realiseerde Xiao Fan Ru een installatie van 116 van deze bloemschilderijen. In de komende tentoonstelling bij Quintessens zullen de bloemen voor het eerst verschijnen in de vorm van beelden.

 

 
'Papillons', 2009, olieverf/doek, 49 x 55 cm.

 

Popy-love, het schilderij met de opengebarsten vrouwenschedel, is een van de nieuwste schilderijen van Xiao Fan die te zien zijn in Galerie Quintessens. Evenals bij de andere werken op de expositie ‘En abondance´ is het geen uiting van teleurstelling in de hersencapaciteiten van de vrouw, noch een beschuldiging aan het adres van de cosmetica-industrie. Het is vooral een observatie van onze vergroeiing met producten, van de wederzijdse beïnvloeding van producent en het geproduceerde. Xiao Fan zegt hierover: ´Ik vertaal de interactie tussen mensen en producten. Aan de ene kant is het de mens zelf die producten op de wereld heeft gezet, aan de andere kant overleven producten de mens, ze bepalen ons.’

Wie beter kijkt naar de schedel van de vrouw, ziet dat die inderdaad uitdrukking is van deze onlosmakelijke verbondenheid: handtasartikelen en hersenweefsel buitelen over elkaar heen, en er is een aantal onderdelen waarvan de herkomst onduidelijk is: rode bolletjes die onderdeel van de hersenen zouden kunnen zijn, maar ook een soort parels; een zwart snoertje, dat tot de oplader van een mobile zou kunnen behoren maar ook tot de bedrading van ons brein, en een lippenstift vermomd als slagader. De abondance waarvan sprake is in de tentoonstellingstitel lijkt dan ook te verwijzen naar twee soorten overvloed: de overvloed aan materiële productie in de westerse maatschappij aan de ene kant, en de overvloed aan hersenproductiviteit, aan theorievorming precies over onze situatie van grenzeloos consumeren. Er is een overdaad aan producten, maar we denken er ook te veel over na.

 

 

Dat laatste raakt weer aan Xiao Fan´s behoefte aan lichtheid en luchtigheid: de toeschouwer van zijn werk word verleid om verbaasd te glimlachen in plaats van te comtempleren bij het zien van de overvolle bovenkamer van de gemiddelde westerling, en zich vrolijk te maken over onze onoverkomelijke verwevenheid met producten. De bezoeker van ´En Abondance´ zal zich, geheel in lijn met de titel, overspoeld voelen door de stroom aan kleuren, vormen en verwijzingen in Xiao Fan Ru´s werk, maar het blijft een lichtvoetige, speelse stroom. 

 

 

Marianne van Dijk

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl