Paul Blanca

Belles et Bêtes

18 januari t/m 27 februari 2010


Paul Blanca verenigt uitersten

De tegenstelling kan nauwelijks groter zijn. Het ruige uiterlijk van de zwarte jongens die Paul Blanca van de straat haalde en meenam naar zijn studio voor een fotosessie, verschilt in alle opzichten van de esoterische uitstraling van witbepoederde vrouwelijke naaktmodellen die de blik introvert afwenden van de camera. Fotowerken uit beide series zijn in Galerie Quintessens samengebracht in de tentoonstelling Belles et Bêtes, waarin bijzondere contrasten de boventoon voeren.

 

Afmeting foto: 60 x 47 cm

 

De ontblote bovenlijven van de donkere jongens die Paul Blanca (1958) portretteerde, zijn vaak versierd met tatoeages. Ook andere sieraden en opzichtige horloges bepalen de status van de jongens die deel uitmaken van Amsterdamse straatbendes. Ze zien er imponerend en zelfverzekerd uit. Ze zijn en face gefotografeerd en kijken uitdagend in de camera. De portretserie ‘Mi Matties’ (straattaal voor ‘mijn vrienden’) is kenmerkend voor de wijze waarop Paul Blanca zijn vak beoefent. Fascinatie voor mensen aan de zelfkant van de maatschappij is een constant gegeven in zijn werk. De portretten zijn rauw, ongekunsteld en direct. Ze reflecteren facetten van de samenleving die confronterend en niet altijd even aangenaam zijn.

 

Afmeting foto's: 60 x 47 cm

 

 

Opmerkelijk is de indringende fysieke aanwezigheid van de jongens. De lijfelijke uitstraling van de foto’s sluit aan bij de behoefte van Blanca om nadrukkelijk in te zoomen op primitieve instincten. Zijn werk gaat over pijn, angst, agressie, geweld, verdriet en seksualiteit, maar ook over liefde, tederheid en vertedering, sensualiteit, geborgenheid en genegenheid.

In dat licht gezien vormt ook de fotoserie ‘Kristal’ een logisch en onvervreemdbaar onderdeel van zijn oeuvre. Naakte modellen die zijn ondergedompeld in chocola of bestrooid met poedersuiker poseren sereen en ingetogen voor de camera. De portretten zijn verstild en sensueel zonder dat ze zoetsappig worden. De kunstmatige ingrepen en handelingen worden gerechtvaardigd door het eindresultaat. Blanca slaagt erin om goedkoop effectbejag en obligate ingrepen slagvaardig te omzeilen.
In Belles et Bêtes worden twee totaal verschillende belevingswerelden en (sub)culturen naast elkaar geplaatst. Paul Blanca laat zien dat hij op beide terreinen zijn artistieke geloofwaardigheid kan behouden zonder concessies te doen. Hij bevestigt het imago dat hij heeft opgebouwd als onafhankelijke en eigengereide fotograaf die zich niet stoort aan conventies of trends. Zijn tegendraadsheid is een handelsmerk geworden waarmee hij zich buiten de gevestigde modieuze en pretentieuze kunstorde plaatst. Hij is vooral geïnteresseerd in onderzoek naar de mogelijkheden van het medium fotografie en naar het verleggen van grenzen binnen dat medium. Daarbij gaat hij soms heel ver. Masochisme en zelfdestructie zijn elementen die regelmatig de kop opsteken. Blanca deinst er niet voor terug om zelf als ervaringsdeskundige op te treden als het gaat om pijnbeleving, maar ook de intieme kant (die van liefhebbende zoon en vader) krijgt alle ruimte in zelfportretten waarop hij naakt is afgebeeld met zijn pasgeboren zoontje of zijn naakte moeder.

 

Afmeting foto's: 65 x 50 cm
 

 

Paul Blanca schuwt de controverse niet. Hij fotografeert zowel huilende vrouwen als ontspoorde kinderen. Dat levert portretten op die wrang zijn maar ook foto’s die gevoelens van mededogen oproepen. De constatering dat zijn foto’s vaak wringen of schuren hangt samen met de manier waarop hij mensen benadert en vastlegt. Als fotograaf is hij niet alleen geïnteresseerd in het uiterlijk van mensen maar ook in hun identiteit en omstandigheden. Met zijn werkwijze en aanpak onderscheidt hij zich van collega’s en tijdgenoten als Hans van Manen en Erwin Olaf, Robert Mapplethorpe en Andres Serrano. Blanca manifesteert zich als een studiofotograaf die het straatleven van buiten naar binnen haalt en in staat is om situaties adequaat te ensceneren. Zijn bijzondere kracht en kwaliteit schuilt in het vermogen om ervaringen en emoties te verdiepen en om te zetten in doorleefde fotografie waarin fysieke beleving samengaat met het verinnerlijken van uiterlijk vertoon. Machogedrag en intimiteit worden daardoor twee kanten van dezelfde medaille.

 

 

Wim van der Beek

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

00.31(0)6-51453501

info@galeriequintessens.nl