Expositie Jackie Sleper ‘Tête Rouge’

Expositie Jackie Sleper ‘Tête Rouge’ (16 mei t/m 8 juni 2019)

Het overkomt je als je van iemand onder de indruk bent. Of wanneer je je bekeken voelt. Je voelt het opkomen als je in de wolken bent, of een heimelijke gedachte hebt. 

 

Op die momenten verraadt je lichaam dat je een bepaalde emotie ervaart en is er geen ontkomen aan: je gaat blozen. Het nieuwste werk van Jackie Sleper (Amsterdam, 1962) roept dit bijzondere verschijnsel op: je kunt er een rode kop van krijgen! Toch draait het in de tentoonstelling Tête Rouge vooral om levenslust en schoonheid, en wie heeft daar nou geen behoefte aan?

 


Foto Nico Koster

 

 

De dertig sculpturen en collages die Jackie Sleper in Galerie Quintessens bijeenbrengt zijn stuk voor stuk pronkstukken. Zij is een meester in het (her)ontdekken van schoonheid. In haar serie beelden van bescheiden formaat laat ze op fantasierijke en vaak humorvolle wijze zien hoe mensen zijn. Vaak bevinden zij zich in ongemakkelijke situaties, maar proberen dat uit alle macht te verbloemen. Sleper richt zich op de kracht van de mens, maar laat ook onmacht zien. Op speelse wijze laat ze de kijker naar zichzelf kijken en toont ze hoe overmoedig, verliefd, angstig, kwetsbaar of ronduit rot we kunnen zijn (‘La Femme Pomme’). Vervolgens plaatst zij haar figuren letterlijk op een voetstuk, een sokkel, en zet er een glazen koepel overheen. Door gebruik te maken van mooie materialen als porselein en bloedkoraal en een perfecte afwerking weet zij voortdurend te verleiden.

 

 


Foto’s René van der Hulst

 

 

“Mijn beelden zijn er al. Er komt een moment dat ze worden gemaakt”, stelt de kunstenaar. “Als er iets vrijkomt, komen de beelden naar buiten.” Haar werken ontstaan uit gedachten, fantasieën, eigen gedichten en dagboekaantekeningen. Zo laat ze een naakte man balanceren op twee pelikanen, terwijl een vrouw met goed gevulde billen op zijn hoofd zit en twee vlinders omhoog houdt. “Heb je dikke billen, dan ben je goed geaard!”, lacht Sleper die gelijkwaardigheid nastreeft maar vrouwelijke energie laat zegevieren. Ze verwijst ook veelvuldig naar de kunstgeschiedenis met voorstellingen van de geboorte van Venus en de drie gratiën. Met titels als ‘Secret love’, ‘First date’,’Smachtende Benen’, ‘Clarity’ en ’Oops’ flirt ze met sensualiteit en erotiek, al zijn er altijd meerdere lagen en betekenissen. In haar werk vinden we ernst en humor, intimiteit en afkeer, hoop en ambitie, levenskracht en energie. Gecombineerd met een flinke dosis zelfspot en een hoog esthetisch gehalte.

 

 

"Soesje" - Foto René van der Hulst

 
 
Over de kunstenaar

Jackie Sleper werd in 1962 geboren in Amsterdam. Na een opleiding aan de Land- en Tuinbouwschool volgde zij de Academie voor Beeldende Kunst in Utrecht. Ze maakte reizen naar Ierland, Spanje, India, China en Mexico. In het buitenland exposeerde zij in verschillende landen in Europa, waaronder veel in Italië. In 2008 en 2009 toerde haar werk langs verschillende Mexicaanse musea en in 2009 exposeerde ze in India. In Nederland was haar werk onder meer te zien in Amsterdam (KunstRai), Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen en Galerie Animaux) en Utrecht (Galerie Quintessens).

 

Maaike Staffhorst

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

+31 (0) 651453501

info@galeriequintessens.nl