RAVAGE: EIGENZINNIG
Geschiedenis
De veelzijdige carrière van Arnold van Geuns (1949) en Clemens Rameckers (1949) begon in 1967 aan de Academie beeldende Kunsten Arnhem, het huidige ArtEZ, hogeschool voor de kunsten. Daar leerden zij elkaar kennen aan de opleiding Modevormgeving, die toen onder de bezielende leiding stond van Elly Lamaker. Na hun afstuderen in 1972 runde het tweetal met vrienden een aantal jaren de eerste Nederlandse Mode Galerie in Arnhem. Het inmiddels als RAVAGE opererende duo vertrok daarna naar Parijs. De dynamiek van die stad inspireerde het nog jonge RAVAGE en zorgde voor de ontwikkeling van een eigen, kenmerkende werkwijze. Zo veroverden van Geuns en Rameckers een plaats in de wereld van de internationale mode, design en autonome kunst.
Foto Thijs Adriaans
De tekening
Een musicus oefent zijn toonladders, een danser traint zijn spieren, verbeelding is ook een ‘spier’ en die moet je trainen, aldus RAVAGE. Daarom maakt het duo iedere dag minstens één tekening. Deze schetsen vormen het vertrekpunt voor hun producten, trendboeken en vrij werk en zijn een cruciaal onderdeel van het concept. De tekeningen lopen als een rode draad door het oeuvre; elk product, schilderij of ontwerp is ooit met een schets op een papiertje begonnen.
‘L’Héros de la Guerre de Dentelle’, acryl/doek, 65 x 50 cm. (2 x)
Thema's
Het narratief (verhaal) is de bindende factor in het werk van RAVAGE. Voor hun zeer eigen beeldtaal vindt het duo vooral inspiratie bij keizerlijke dynastieën en historische figuren. Via deze kleurrijke familiegeschiedenissen geeft RAVAGE in tonque-in-cheek stijl en zonder ooit nostalgisch te worden, met licht cynische ondertoon op eigen wijze subtiele maatschappijkritiek. In het werk van RAVAGE is de fascinatie voor de man een veelvoorkomende inspiratiebron. De mannenportretten laten zien hoe RAVAGE het ‘archetype man’ ziet en tonen tevens het idee over ‘de man’ volgens het RAVAGE ideaal. Sober, tijdloos en verstild. De ‘Weduwnaar’ verbeeldt het ‘zware’ leven van de man, maar illustreert ook zijn kwetsbaarheid. Religie, en vooral de mystieke kant ervan, is eveneens een terugkerend thema in het werk van RAVAGE. Hierbij gaat het niet om de inhoud, maar om de vorm: het duo put vrijelijk, zonder schroom en zonder spot uit de beeldtaal en symboliek van de westerse kerkelijke cultuur en speelt hiermee.
(bron Museum Arnhem/ Hand- Out)