Jackie Sleper, 40 jaar kunst

Jackie Sleper, 40 jaar kunst

Schoonheid in vrijheid

20 september t/m 16 oktober 2020


‘Black Eye Star’, 2012, hoogte 50 cm. Foto: © René van der Hulst 

 

Jackie Sleper (1962) maakt al 40 jaar werk waarin ze schoonheid onderzoekt en de strijd aangaat met onrechtvaardigheid. De verleiding, kracht, macht en onmacht van mensen -en vrouwen in het bijzonder-, menselijke relaties, de kwetsbaarheid van een kind, dieren en de natuur zijn haar belangrijkste thema’s. Galerie Quintessens in Utrecht toont een overzicht van 40 jaar kunstenaarschap en maakte samen met de kunstenares een selectie uit haar vrije werk.

Alles doet ertoe in het leven en de kunst van Jackie Sleper. Haar eigen leven en de levens van mensen uit haar omgeving, alsmede de levensverhalen die ze hoort tijdens haar reizen. Ze ver-werkt ze in kleurrijke foto’s, tekeningen, schilderijen en sculpturen die ze samenstelt uit bestaande voorwerpen en nieuw gemaakte toevoegingen. Haar assemblages hebben op het eerste gezicht een betoverend effect, mede door haar unieke materiaalgebruik als figuren van porselein, fonke-lende juwelen, medaillons, bloemen van glas en talloze andere details waaruit ze haar werken op-bouwt. Wat ze niet zelf maakt of vindt, laat ze maken. Voor het beste vakmanschap reist ze regel-matig naar het buitenland, zo reisde ze voor haar nieuwste sculptuur met glas zeer onlangs nog naar Tsjechië.

In haar portretten van vrouwen zet Jackie Sleper de vrouw in al haar hoedanigheden en stemmin-gen neer: als moeder, kunstenares, angsthaas, verzorgster, minnares, hoer, maar ook naïef, bloed-dorstig, betrouwbaar, gehaaid, humoristisch en lief. Wel altijd zelfbewust. Haar nieuwste beeld, ‘Douleur de l’âme' (‘Zielenpijn’), is een verbeelding van ons lijden; van de vrouw wanneer haar iets wordt aangedaan, waneer ze niet wordt gezien of gehoord. Ze draagt een kroon van kindjes met pareltjes op hun hoofd. Haar haar is blauw als water en loopt in stromen naar beneden. Door haar hart steekt een pijl. Kunnen de vogels haar vrijheid geven?

Hoop, humor, ernst, verleiding, intimiteit; Sleper weet het allemaal te combineren, vaak met een flinke dosis ironie. Zo geeft ze haar energie en strijdbaarheid dóór aan wie het nodig heeft en er van durft te genieten. Niets is vanzelfsprekend, niet in het leven en niet in de kunst. Vrouwen, vissen, vogels en vlinders. Bloemen, schelpen, water; alles heeft elkaar nodig om te kunnen bestaan.

Over de kunstenaar:
Jackie Sleper studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Utrecht. Ze maakte studierei-zen naar vele landen, waaronder Ierland, Spanje, China, India en Mexico. Ze exposeerde in ver-schillende Europese landen in Europa. In 2008 en 2009 toerde haar werk langs een aantal Mexi-caanse musea en in 2009 exposeerde ze in India. In Nederland was haar werk onder meer te zien in Amsterdam (KunstRai), Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen) en Utrecht (Galerie Quintessens).

Maaike Staffhorst

 

 

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

+31 (0) 651453501

info@galeriequintessens.nl