2024

2023

Van Arman tot Zadkine

VAN ARMAN TOT ZADKINE

moderne internationale beeldhouwkunst

Arman, Mark Brusse, César, Lynn Chadwick, Feng-Shu, Lotti van der Gaag, Émile Gilioli, Emilio Greco, Étienne Hajdú, Gottfried Honegger, Charlotte van Pallandt, Alicia Penalba, Xiao-Fan Ru, Sophie Ryder, Shinkichi Tajiri, Antoniucci Volti, Cornelis Zitman e.a.,


Expositie: 15 maart t/m 21 april 2023

Dit voorjaar presenteert Galerie Quintessens op de expositie ‘Van Arman tot Zadkine’ een ensemble ‘kleine beelden van grote meesters’. De sculpturen zijn gecombineerd met enkele werken op papier en een serie kunstenaarsportretten, alle zwart-foto’s van beeldhouwers.

 

Lees meer...

Cornelis Zitman - Dos Continentes

CORNELIS ZITMAN

DOS CONTINENTES

Expositie: 10 september t/m 14 oktober 2023

Op zondag 10 september 2023 opent prof. dr. Jan Teeuwisse, tot vorig jaar directeur van Museum Beelden aan Zee, in Galerie Quintessens de expositie Dos Continentes. Op deze presentatie zijn beelden en tekeningen te zien van de Nederlands beeldhouwer en tekenaar Cornelis Zitman (1926-2016). Hij werd opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en vertrok in 1947 naar Venezuela. Zitman liet bij zijn overlijden, inmiddels zeven jaar geleden, een consistent oeuvre na, hoofdzakelijk ontstaan in Latijns Amerika, waarin hij de magie, en zijn bewondering en respect voor de vrouwen van zijn nieuwe vaderland visualiseerde.

 

Lees meer...

Dorry van Haersolte

 

DORRY VAN HAERSOLTE

WATER WORKS

Expositie: 17 mei t/m 16 juni 2023

Dorry van Haersolte maakt naast beelden van brons, gietijzer, hout en steen ook tweedimensionaal werk. Hiervoor gebruikt zij meestal zwaar papier, geschept uit water uit een onpeilbaar diep meer. Dit papier laat zij speciaal in Spanje maken. Haar werk geeft haar fascinatie weer voor natuurlijke processen en de kracht waarmee die zich voltrekken. Veel van haar tekeningen bestaan uit doorlopende lijnen, zonder begin en einde. ‘’De beweging tekenen is sporen volgen en trekken in onbekende richtingen zonder aankomst’’, aldus de kunstenaar.

 

Lees meer...

2022

Charlotte van Pallandt en Nico Koster

Charlotte van Pallandt en Nico Koster

 

Verlengd t/m 25 februari 2022

Charlotte van Pallandt (1898-1997) was één van de eerste vrouwelijke kunstenaars van ons land, die zich volledig aan de beeldhouwkunst wijdde. Zij is vooral bekend geworden dankzij haar ‘Wilhelmina-monumenten’ in Rotterdam en Den Haag. Na de oorspronkelijke stenen versie in 1968 volgden bijna 20 jaar later een bronzen versie voor Den Haag en een identiek Wilhelmina-beeld voor de tuinen van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

Nico Koster (1940) is een veelzijdig fotograaf. Hij reisde met Corneille naar Cuba, vereeuwigde de Bed-in for Peace actie van John Lennon en Yoko Ono en was als fotojournalist getuige van dramatische gebeurtenissen. Voor zijn werk legde hij talloze speciale, onvergetelijke momenten vast op het gebied van sport, politiek, kunst en royalty.

 

Lees meer...

Judith Pfaeltzer en Christina van Marle

Judith Pfaeltzer en Christina van Marle

Expositie: 30 maart t/m 6 mei 2022

‘Het beeldhouwwerk van Judith Pfaeltzer heeft een geheel eigen karakter. Het meest in het oog springen de grote sculpturen van gips en terracotta, die in de eerste twee kamers van de galerie staan. Hoewel zij titels hebben als ‘Basiliek’ en ‘Terra Incognita’ zien zij eruit als sterk geabstraheerde menselijke figuren. Het tegenovergestelde geldt voor de beelden die over menselijke relaties gaan. Hoewel die bij voorbeeld ‘Gelukkige familie’, ‘Ontmoeting’ of ’Weerzien’ heten, is de mens daarin juist totaal afwezig.

Christina van Marle studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en Londen, waar zij eind jaren zeventig begon als handelaar in tekeningen van Oude Meesters. In Londen was de belangstelling voor dit specialisme groot. Veilingen van oude meesters in diverse categorieën, van ‘highly important’ tot ‘collectors’ sales’, trokken kunstkopers uit de hele wereld.

 

Lees meer...

Ode aan XIAO-FAN RU

ode aan

XIAO-FAN RU

schilderijen en tekeningen 1992 - 2022

 
Xiao-Fan Ru, Foto Vladimir Vatsev

Expositie: 25 mei t/m 24 juni 2022

Dit is niet de eerste expositie van het werk van Xiao-Fan Ru in Galerie Quintessens, maar het is inmiddels zijn tiende presentatie. In 1992 debuteerde hij in deze galerie (en in Nederland), om dit jaar het 30-jarig jubileum te vieren met een tentoonstelling van zowel nieuwe als oude schilderijen en aquarellen. Xiao-Fan, geboren in Nanking, streek in 1983 neer in de Franse hoofdstad, waar hij de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris bezocht. Hij kreeg twee keer een beurs voor een beurs voor de Casa de Velázquez in Madrid. Sindsdien exposeerde hij onafgebroken in Frankrijk, Engeland, Duitstand en België, vervolgens ook in de Verenigde Staten en in zijn geboorteland China. In 2005 exposeerde hij twee- en driedimensionaal werk in het Museum of Modern Art van Shanghai, begeleid door een monografie, getiteld ‘Safe contact’. Vermeldenswaard is ook de expositie ‘Ode du cheminement’, in 2020 in het Parijse Musée National des arts asiatiques - Guimet, een grote eenmanstentoonstelling in de reeks ‘Carte blanche’.

 

Lees meer...

Drie generaties van Hall

DRIE GENERATIES

VAN HALL

schilderijen en beelden


Drie generaties Van Hall @ foto Rinus van Hall / Galerie Quintessens

Expositie: 21 september t/m 21 oktober 2022

Niet eerder exposeerden Maja, Jurriaan en Rinus van Hall samen. De geestelijke ‘familie-erfenis’ is op de expositie ‘Drie generaties Van Hall’ onmiskenbaar. Maar hoewel zij letterlijk opgroeiden tussen het werk van de vorige generaties (ook Maja, want zij had een moeder die schilderde, net als haar grootvader), trad geen van hen in het voetspoor dat een van de kunstzinnige voorgangers had uitgezet. Iedereen ging zijn eigen weg, en ontwikkelde zijn eigen stijl en kunstenaarschap. Men vocht om de eigen ruimte, echter zonder de bewondering voor de anderen onder stoelen of banken te steken. Rinus van Hall zei onlangs hierover: ‘Ik heb veel respect voor wat Maja en Jurriaan doen. Hun werk ontstaat volkomen vanuit hun gevoel, dat zie je terug in de kwaliteit. Ik vind dat heel gedurfd.’

 

Lees meer...

Lotti van der Gaag en Jan Roëde

RONDOM COBRA

LOTTI VAN DER GAAG

(1923-1999)

beelden en tekeningen

 

JAN ROËDE

(1914-2007)

schilderijen


Expositie: 9 november t/m 17 december 2022

Beide Haagse kunstenaars hadden direct of indirect te maken, met de internationale avant-gardebeweging Cobra, opgericht in 1948 in het café Notre-Dame in Parijs. Alleen, de een mocht niet meedoen, de ander -eveneens destijds werkzaam in Parijs- wilde zich niet bij de groep aansluiten.

 

Lees meer...

2021

Dorry van Haersolte, Ellie Hahn, Guus Röell - Fine Arts & Antiques

Dorry van Haersolte, Ellie Hahn,
Guus Röell - Fine Arts & Antiques

werken op papier en hout, beelden, antiek & exotica
30 september t/m 30 oktober 2021
do. t/m zo. 13 - 17 uur

Hoe goed hedendaagse kunst met antiek kan worden gecombineerd, is te zien op de tentoonstelling die Galerie Quintessens voor dit najaar op het programma heeft staan. De galerie presenteert dan actueel werk van Dorry van Haersolte en Ellie Hahn, en objecten van antiquair Guus Röell.

Dorry van Haersolte maakt naast beelden van brons, gietijzer, hout en steen ook werk op zwaar, handgeschept papier. Haar inkttekeningen gaan over de onbereikbaarheid van de horizon en het landschap als spiegel van de menselijke geest.

In dezelfde ruimte worden de abstracte, tweedimensionale werken van Van Haersolte  gecombineerd met figuratieve beelden in brons en steen van Ellie Hahn. Dit oeuvre bestaat voor een groot deel uit vrouwenfiguren. Kenmerkend is de monumentale benadering van de menselijke gestalte. Ellie Hahn is een van de weinige vrouwelijke kunstenaars die werkt met natuursteen. Ze houdt van de lichamelijke uitdaging waarvoor het materiaal haar stelt. In 1977 ontving zij de prestigieuze gouden Prix de Rome.

Guus Röell is al ruim 35 jaar actief als zelfstandig antiquair. Zijn specialisme betreft antiek en exotica afkomstig uit de wereldwijde handelsposten van o.a. de VOC en WIC, objecten uit de tijd van de eerste Europese ontdekkingsreizen tot voorwerpen uit de late 19de eeuw, de decennia van avontuurlijke expedities en frequente reizen over de oceanen.

 

Lees meer...

2020

Beeldhouwsters van de Maliebaan

Expositie 'Beeldhouwsters van de Maliebaan'

9 februari t/m 20 maart 2020

Tien Nederlandse kunstenaressen

Galerie Quintessens in Utrecht toont van 9 februari t/m 20 maart 2020 beelden en tekeningen van tien vrouwelijke beeldhouwers. Deze kunstenaressen maakten allen in opdracht van de gemeente Utrecht een beeld voor de Utrechtse Maliebaan.

In de galerie is werk te zien van Fioen Blaisse, Willy Blees, Helen Frik, Lotti van der Gaag, Luut de Gelder, Ellie Hahn, Maja van Hall, Pearl Perlmutter, Judith Pfaeltzer en Eja Siepman van den Berg.

Ook wordt een selectie tekeningen getoond van Charlotte van Pallandt.

Lees meer...

2019

Belcanto

Expositie RAVAGE 'Belcanto'

3 november t/m 13 december 2019

Schilderijen en tekeningen

Na een ruim veertigjarige carrière presenteerde Museum Arnhem in 2017 een grote overzichtstentoonstelling van RAVAGE. Het kunstenaarsduo RAVAGE en Arnhem onderhouden al decennialang nauwe banden. De jonge studenten Clemens Rameckers en Arnold Van Geuns ontmoetten elkaar begin jaren zeventig op de Arnhemse kunstacademie (tegenwoordig ArtEZ).

Lees meer...

2015

2014

2013

2010

Jan Roëde

werken op papier uit het atelier van de kunstenaar
in samenwerking met de Stichting Jan Roëde
expositie: 14 april 2010 t/m 12 mei 2010

Lees meer...

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

+31 (0) 651453501

info@galeriequintessens.nl

openingstijden tijdens expostities:
woe. t/m zat. 12-17 uur
en tevens op afspraak

Instagram Quintessens op Instagram